علت و علائم تنگی سوراخ مجرای ادرار
به وجود آمدن اسکار و فیبروز در مجرای ادرار می تواند باعث باریک شدن مجرا شود . تنگی مجرای ادرار موجب محدود شدن جریان ادرار از مثانه به سمت بیرون شده و در نتیجه باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری در مجاری ادراری مانند تورم و عفونت و علائم سوزش ادرار می شود . در این مقاله به بررسی دقیق تر تنگی سوراخ مجرای ادرار می پردازیم .
درمان جراحی و غیرجراحی برگشت ادرار در اصفهان توسط دکتر پیمان صالحی، متخصص اورولوژی انجام میپذیرد. لطفا جهت هماهنگی و تعیین وقت با شماره تلفن 35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید.
علت تنگی سوراخ مجرای ادرار
- عفونت های مقاربتی :در رأس همه آنها التهاب مجرای ادراری به علت بیماری سوزاک می باشد که از طریق روابط جنسی محافظت نشده با کاندوم ، از فرد آلوده انتقال پیدا کرده و بعد از چند روز تا چندین هفته ، می تواند باعث به وجود آمدن خارش و سوزش مجرا و ترشحات چرکی زرد غلیظ که لباس زیر بیمار را آلوده می کند ، بشود .این امر در گذشته که سطح بهداشت و اطلاعات پایین بود یکی از شایع ترین علل تنگی مجرای ادراری در مردان به شمار می آمد .
- تروما و آسیب به مجرا : چندین نوع تروما و آسیب می تواند باعث ایجاد تنگی در مجاری ادراری شود ؛ ترومای غیر نافذ به فضای لگن ، که اغلب شدت این آسیب به حدی نیست که پارگی کامل ایجاد شود و ارتباط مجرا معمولا برقرار می ماند .
- ترومای نافذ که در آن گاهی اوقات اشیای برنده مثل چاقو و گلوله می توانند آسیب ایجاد کنند .
- ترومای یاتروژنیک ( ایجاد شده توسط کادر درمان ) که قابل توجه است و در آن شایع ترین دلیل آسیب به مجرا ، در اثر سونداژ یا وارد کردن وسایل می باشد .
- شکستگی لگن که شایع ترین علت آن ، تصادفات اتومبیل بوده که در ۱۰ درصد موارد با پارگی مجرا همراه است .
- ختنه :یکی از علل تنگی مجرای ادراری عمل ختنه است . در بعضی از بچه ها ، ختنه باعث انسداد و تنگ شدن نوک مجرا می گردد که در معاینه ، ته مجرا کاملا تنگ می باشد و ادرار بچه باریک می آید و خوب تخلیه نمی شود .
- سوند زدن بی رویه : امروزه یکی از شایع ترین علت های تنگی مجرای ادراری آسیب به مجرا حین سوند زدن توسط افراد غیر مجرب می باشد .
علائم تنگی سوراخ مجرای ادرار
تنگی مجرا باعث بروز علائم متعددی می شود . این علائم از خفیف تا شدید متغیر می باشند . بعضی علائم تنگی مجرا شامل :
- کاهش فشار ادرار یا کاهش حجم ادرار
- احساس ناگهانی دفع ادرار
- درد یا سوزش موقع ادرار کردن
- درد در ناحیه لگن یا پایین شکم
- ترشح مجرا
- تورم و درد آلت
- وجود خون در منییا ادرار
- عدم توانایی در ادرار کردن ، که نیاز به دخالت سریع تیم پزشکی دارد
چه عواملی شانس ابتلا به تنگی سوراخ مجرای ادرار را بیشتر می کنند ؟
عواملی مانند :
- فرد دارای یک یا چند بیماری مقاربتی بوده است
- اخیرا برای تخلیه ادرار از مثانه ، سوند در مجرا گذاشته باشند
- عفونت مجرا
- بزرگی پروستات
درمان تنگی سوراخ مجرای ادرار
درمان معمولا به دو روش اندوسکوپیک و آناستوموتیک انجام می شود :
روش های اندوسکوپیک
- اتساع مجرای ادرار : این روش برای اغلب موارد تنگی قابل انجام است ولی برای برخی موارد مناسب نیست . تنگی هایی که به اتساع مکرر نیاز دارند بهتر است به روش دیگری درمان شوند . اتساع مجرای ادرار می تواند باعث خونریزی و عفونت شود .
- اورتروتومی داخلی :انجام اورتروتومی ، بریدن و پاره کردن حلقه تنگی است به این امید که در محل شکاف ، اپی تلیوم رشد کند و مانع اتصال مجدد و تشکیل حلقه تنگی شود .
- استنت های مجرا :گذاشتن استنت دائم داخل مجرا برای درمان تنگی نیز یکی از روش های رایج است . استنت های دائمی از جنس استیل یا تیتانیوم ، با استفاده از سیستوسکوپی پس از انجام دیلاتاسیون یا اورتروتومی داخلی ، در مجرای بولبار گذاشته می شوند . انجام این عمل به شکل سرپایی بوده و پس از آن بیمار مرخص می شود .
روش های آناستوموتیک و عمل جراحی جایگزینی
در این روش تنگی مجرا باید کاملا برداشته شود و دو قسمت سالم مجرا به هم دوخته شود . سپس یک سوند به مدت ۷ تا ۱۰ روز در مجرا گذاشته می شود تا محل عمل ( آناستاموز ) جوش بخورد . پیش آگهی این نوع درمان بسیار عالی است و غالبا تنگی مجدد ایجاد نمی گردد .
همشهریان گرامی! برای درمان عفونت مجاری ادراری، سرطانهای دستگاه ادراری ، بزرگی پروستات، ناباروری ، واریکوسل و ... به متخصص جراحی کلیه و مجاری اداری در اصفهان مراجعه نموده و از مطلوبترین نتایج درمانی، برای بیماری خود بهرهمند شوید.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :کاوس مرادی مهری [ 1402-07-09 ]
بنده تنگی مجرای ادار دارم که یک ماه پیش آوردم مسدود شد نباشند گذاری زیر ناف ادراموخالی کردن حوالی بعداز یک ماه باید مراجعه کنم برا عمل.عکس رنگی گرفتم که توی عکس مشخصه دردوناحیه مجرای ادار تنگ شده
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .