انسداد دستگاه ادرارى چیست؟
احتباس یا انسداد در هر قسمت ازسیستم ادرار ،از کلیه ها گرفته تا مجرای ادرار که ادرار را از بدن خارج می کند ، می تواند باعث ایجاد فشار داخل مجرای ادرار وکاهش جریان ادرارشود . احتباس ادرار ممکن است به طور ناگهانی ایجاد شود و یا به تدریج و طی چندین روز اتفاق بیفتد . احتباس ادرار ممکن است مجرای ادرار را به طور کامل مسدود کرده یا باعث گرفتگی بخشی از مجرای ادرار شود . در برخی موارد فقط یک کلیه آسیب می بیند اما این امکان وجود دارد که احتباس ادرار به هر دو کلیه نیز آسیب وارد نماید . در این مقاله به بررسی انسداد دستگاه ادراری می پردازیم .
به طور معمول ، جریان ادرار به سمت خارج از کلیه ها ، فشار بسیار کمی دارد . اگر جریان ادرار مسدود شود ، ادرار پشت نقطه مسدود شده جمع می شود ، در نهایت به لوله های کوچک کلیه و محل تجمع این لوله ها ( لگن کلیوی ) رسیده ، باعث تورم کلیه شده و فشار را در ساختار های داخلی آن افزایش می دهد .
برای درمان مشکلات و بیماریهای کلیه و مجاری ادراری در اصفهان، میتوانید به کلینیک دکتر پیمان صالحی متخصص اورولوژی مراجعه نموده و از خدمات درمانی این مرکز بهره مند گردید. برای مشاوره و دریافت نوبت با شمارههای درج شده در همین صفحه تماس حاصل فرمایید و جهت رزرو نوبت اینترنتی اینجا کلیک کنید.
علل انسداد دستگاه ادراری
شایع ترین علل کلی انسداد دستگاه ادراری عبارت اند از :
- ناهنجاری های ساختاری و نقایص مادرزادی مانند دریچه های قسمت پشتی مجرای ادرار ( به نام دریچه های پیشابراه پشتی )
- تشکیل سنگ در کلیه یا مجاری ادراری یا هر نقطه از سیستم ادراری
- پولیپ ها در حالب
- لخته خون در حالب
- تومور ها در مجرای ادرار یا در نزدیکی آن
- اختلالات عضلات یا اعصاب داخل مجرای مثانه
- جمع شدن انتهای تحتانی مجرای ادرار به مثانه (حالبوسل)
- هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) یا سرطان پروستات ، تومورها و سنگ ها
- تومور ، آبسه و کیست مثانه ، گردن رحم ، رحم ، پروستات یا سایر اندامهای لگن
- تشکیل بافت فیبروز داخل یا اطراف مجرای ادرار ناشی از جراحی ، پرتودرمانی یا دارو ها ( خصوصا متیسرسید )
علائم انسداد دستگاه ادراری
درد در ناحیه میانی پهلو یکی از علائم ابتدایی انسداد و گرفتگی حالب ها می باشد . شدت و ناحیه دقیق درد در افراد مختلف متفاوت بوده و همچنین این عارضه ممکن است باعث ایجاد درد در هر دو طرف بدن شود .
تب ، حالت تهوع و استفراغ از علائم شایع انسداد مجاری ادرار هستند . همچنین رفلکس جریان ادرار به سمت کلیه ها باعث ایجاد درد در آنها می شود . هرگونه تغییر در عادت تخلیه ادرار ممکن است از علائم انسداد حالب ها باشد . این تغییرات عبارت اند از :
- دشواری در دفع ادرار
- جریان آهسته ادرار و یا قطع و وصل شدن ادرار
- شب ادراری و عدم تحمل ادرار
- احساس عدم تخلیه کامل مثانه
- وجود خون در ادرار
- کاهش برون دهی کلیه
- کاهش میزان تخلیه ادرار از علائم انسداد در یکی از کلیه ها می باشد ، اما اگر جریان ادرار به طور کامل قطع شود هر دو کلیه درگیر هستند و دچار انسداد شده اند .
درمان انسداد دستگاه ادراری
هدف از درمان انسداد مجاری ادرار ، از بین بردن انسداد در صورت امکان و یا بایپس انسداد است که شاید بتواند آسیب کلیوی را ترمیم کند . درمان می تواند شامل آنتی بیوتیک هایی برای از بین بردن عفونت های مربوطه باشد .
ممکن است نیاز به روشی فوری برای تخلیه ادرار و تسکین موقت درد هایی باشد که در نتیجه انسداد است . روش های زیر در درمان انسداد مجاری ادراری مورد استفاده قرار می گیرند :
- استنت گذاری : اگر انسداد در کلیه یا حالب باشد ، لوله یا استنت در حالب ، بین کلیه و مثانه قرار داده می شود تا به این ترتیب ادرار بتواند رو به بیرون جریان پیدا کند . متخصص برای استنت گذاری ، اسکوپ مجهز به منبع نور را وارد میزراه می کند .
- در روش دیگر لوله از پشت وارد کلیه می شود . جایگذاری این لوله ها انسداد حالب را موقتا برطرف می کند . سپس عمل دومی برای رفع کامل علت انسداد انجام می شود .
- همچنین ممکن است از روش های جراحی برای رفع انسداد استفاده شود . انتخاب روش جراحی به شرایط بیمار بستگی دارد .
- جراحی آندوسکوپی ، روشی با تهاجم بسیار کم است . در این روش آندوسکوپ ، از مجرای ادرار وارد مثانه و قسمت های دیگر دستگاه ادرار می شود . جراح برشی در قسمت آسیب دیده یا مسدود شده حالب ایجاد می کند تا عریض تر شود . سپس استنت را در آنجا قرار می دهد که حالبباز بماند . این روش ، هم در شرایط تشخیصی و هم درمانی قابل استفاده است .
- جراحی لاپاراسکوپی ، از طریق لوله کوچکی که چراغ و دوربین دارد ، انجام می شود که به جراح اجازه می دهد قسمت های داخلی بیمار را ببیند . جراح یک یا چند برش کوچک در پوست ایجاد می کند تا لوله و وسایل مورد نیاز دیگر در این روش را ، در آنها جای دهد .
امروزه یکی از مقولات مطرح و مورد توجه، مسئله مشکلات جنسی و فقدان عملکرد جنسی مناسب در بین زوجین است که میتواند موجب بسیاری از اختلافات بین همسران باشد. همشهریان گرامی در صورتی که با چنین معضلاتی روبرو هستید؛ باید به یک سکس تراپیست در اصفهان مراجعه نمایید تا با دریافت راهکارهای مناسب از این افراد، بتوانید به زندگی جنسی خود سر و سامان دهید.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .