شایع ترین علل ادرار مکرر شبانه یا ناکچوریا
ادرار مکرر شبانه یا ناکچوریا مشکلی است که بسیاری از افراد درگیر آن هستند و به دلایل مختلفی رخ میدهد. این مشکل میتواند باعث اختلال در خواب شده و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی بگذارد. علل ناکچوریا بسیار متنوع است و میتواند شامل مشکلات مثانه، دیابت، عفونتهای ادراری، و حتی مصرف برخی داروها باشد. در این مقاله، شایعترین علل ناکچوریا را بررسی میکنیم و راهکارهایی برای مدیریت آن ارائه میدهیم.
ادرار زیاد در شب نشانه چیست؟
1. افزایش حجم ادرار (پلیاوری)
افزایش حجم ادرار، بهویژه در شب، میتواند به علت مصرف بیش از حد مایعات، شرایط پزشکی مانند دیابت و یا داروهای خاص رخ دهد. پلیاوری یکی از اصلیترین دلایل ادرار مکرر در شب است.
2. تکرر ادرار به دلیل تحریک مثانه
در برخی افراد، حتی با حجم طبیعی ادرار، احساس نیاز به تخلیهی مکرر مثانه در شب وجود دارد. این مشکل به ویژه در افرادی که مثانهی پرکار دارند مشاهده میشود و ممکن است ناشی از شرایطی چون بزرگ شدن پروستات یا آسیبهای عصبی باشد.
علت تکرر ادرار در شب
عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs)
- عفونتهای دستگاه ادراری یکی از شایعترین علل ناکچوریا هستند. این عفونتها باعث تحریک مثانه و احساس ادرار مکرر، سوزش و درد هنگام تخلیه میشوند. در صورت وجود علائم همراه با تب یا درد شدید، مراجعه به پزشک ضروری است.
دیابت شیرین
- دیابت یکی از دلایل افزایش حجم ادرار است. سطح بالای گلوکز در خون باعث افزایش دفع ادرار میشود. دیابتیها اغلب در طول شب نیاز به تخلیه مثانه دارند که میتواند یکی از نشانههای پیشرفت بیماری باشد.
دیابت بیمزه
- در دیابت بیمزه، کمبود هورمون آنتیدیورتیک یا مقاومت بدن به آن منجر به افزایش تولید ادرار میشود. این اختلال باعث پلیاوری شده و افراد را بهویژه در شب دچار ناکچوریا میکند.
مثانه پرکار
- افرادی که مشکلاتی مانند آسیبهای عصبی، بزرگ شدن پروستات یا افتادگی مثانه دارند، ممکن است از مثانهی پرکار رنج ببرند.
اگر به دنبال راهکارهای تخصصی برای درمان HPV و زگیل تناسلی هستید یا در بهبود روابط زناشویی نیاز به سکس تراپی دارید، دکتر پیمان صالحی، بهترین متخصص اورولوژی در اصفهان ، آماده ارائه خدمات تخصصی است. همچنین برای مشکلات ناباروری مانند آزواسپرمی و واریکوسل ، روشهای پیشرفته و علمی به کار گرفته میشود تا شانس باروری افزایش یابد. برای رزرو نوبت و کسب اطلاعات بیشتر، با شماره 35548081-021 تماس بگیرید.
داروهای دیورتیک
- داروهای دیورتیک که اغلب برای درمان فشار خون و یا ادم تجویز میشوند، تولید ادرار را افزایش میدهند و ممکن است ناکچوریا را تشدید کنند.
تغییرات ناشی از افزایش سن
- با افزایش سن، عضلات مثانه ضعیفتر شده و تولید برخی هورمونهای مرتبط با تخلیهی ادرار افزایش مییابد. این تغییرات باعث میشوند که افراد سالمند، بهویژه در شب، بیشتر نیاز به تخلیه ادرار داشته باشند.
مصرف زیاد مایعات قبل از خواب
- نوشیدن مایعات، بهویژه کافئین و الکل، پیش از خواب میتواند باعث افزایش نیاز به تخلیه ادرار در شب شود. این مواد باعث تحریک مثانه و افزایش تولید ادرار میشوند.
روشهای درمان ناکچوریا
- بهترین روش برای درمان ناکچوریا، شناسایی و رفع علت زمینهای آن است. برای مثال، دیابت شیرین میتواند از طریق رژیم غذایی مناسب، ورزش و در کنار آن، تزریق انسولین یا استفاده از داروهای ضد دیابت خوراکی کنترل شود.
- در برخی موارد، کاهش مصرف قهوه یا الکل نیز میتواند به کاهش ادرار اضافی کمک کند. همچنین، محدود کردن مصرف مایعات از ۲ تا ۴ ساعت قبل از خواب، به کاهش نیاز به دفع ادرار در شب کمک خواهد کرد.
- اگر علت تکرر ادرار عفونت ادراری باشد، تجویز آنتیبیوتیکها میتواند راهحل موثری باشد. مصرف داروهای ادرارآور نیز باید طوری برنامهریزی شود که به ساعات نزدیک به خواب محدود نشود.
- پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که معمولاً برای درمان مثانه بیشفعال استفاده میشود تا علائم ناکچوریا را کاهش دهد.
- کاهش مصرف مایعات قبل از خواب، به ویژه نوشیدنیهای حاوی کافئین و الکل، و افزایش مصرف آب در طول روز میتواند بسیار مفید باشد.
- در صورت تداوم ناکچوریا و همراهی آن با علائمی مانند درد یا سوزش، مراجعه به پزشک برای بررسی تخصصی و درمان ضروری است.
- همچنین، اگر داروهای دیورتیک مصرف میکنید، با مشورت پزشک میتوانید در زمان مصرف آنها تغییراتی ایجاد کنید.
- تمرینات تقویتی برای عضلات کف لگن نیز میتوانند به تقویت مثانه کمک کرده و ممکن است علائم ناکچوریا را کاهش دهند.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :بیگدلو [ 1403-06-26 ]
سلام علت تکرر ادرار در شب چیست
عبدالحسین بادپروا [ 1403-06-09 ]
شب هاوقت خواب همش ادرار دارم
رشید جدگال [ 1403-02-13 ]
سلام تکرار ادرار درشب هنگام خواب دارم قبلاً یک دو بار وقتی مشروب الکلی استفاده کردم از ادرارم خون هم آمده ولی حالا تکرار ادرارم زیاد شده لطفاً راهنمایی کنید به کدوم پزشک متخصص مراجعه کنم
حسن [ 1402-11-06 ]
سلام بنده چهل و دو سالم هست از دو سه ماه در شب برای ادرار دو بار بیدار می شوم البته کمی اتاقم سرد هست می خواستم بدانم سردی هم باعث شب ادراری می شود
قاسم مشعلی [ 1402-08-20 ]
سلام بنده37سال سن. مشکل یخ زدن کف پا ودست در زمستان وتکرر ادار. در شب. هرجاکه مراجعه کردم نتیجه نگرفتم. دکترمیگه کمی پروستاتت ورم داره یکی میگه پروستاتت نورمال ه. نمیدونم چه کنم. اهواز هستم
البرز همتی [ 1402-08-16 ]
سلام من شب ها خیلی زود به زودادراردارم ولی نه سوزش دارم نه هم کلیه درد ادرارم هم قطره قطره میاد لطفاً راهنمایی کنید ممنون میشم
جمال مقتدایی [ 1402-07-18 ]
سلام و عرض ادب و احترام بنده چند سالیست شبها تا صبح بالای ۷ الی ۸ بار برای تخلیه ادرار از خواب میشم ... سن ۳۳ سال لطفاً راهنمایی کنید ک با چ چیزی میتونم روند را کم کنم
پیدرا مرادی [ 1402-06-25 ]
سلام وقت بخیر.ببخشید من قبل از خواب مشکل ادرار دارم دقیقا چندشب هست که من پشت سرهم ادرار دارم و فاصله اونها به چنددقیقه هم نمیرسه همش قبل خواب احساس ادرار دارم و یه مقدار حال سوزن شدن وسوزش زیر شکمم دقیقا تو ناحیه مثانه دارم قبلا فقط ادرار زیاد داشتم ولی این چندشب ایین حالت سوزش مثانه هم اضافه شده چندین مرتبه میرم تااینکه بزور تحمل میکنم و خودمو به خواب میزنم ،چندین سال هست که اینجورم و حتی دفع های زیادی دارم در طی روز .به پزشک گوارش قبلا مراجعه کردم ولی گفت سالمی.ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
علي شيرواني [ 1401-09-03 ]
سلام و عرض ادب ممنون و سپاس فراوان از مطالب مفيد و ارزشمندي كه در اختيار مردم قرار مي دهيد و باعث افزايش دانايي و پيشگيري و حتي درمان بسياري از بيماران مي شويد . فقط مدت زماني كه براي پذيرش شدن از آقاي دكتر پيمان اديبي بايد منتظر بود خيلي طولاني است چون من الان مشكل دارم و بايستي تا 2 ماه ديگر منتظر بمانم اگر راهكاري براي پذيرش سريعتر وجود دارد ممنون ميشم راهنمايي بفرماييد . سپاس فراوان از شما
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .