پس از عمل تی یو ال (سنگ شکنی از طریق حالب) چه باید کرد؟
عمل تی یو ال (سنگشکنی از طریق حالب) یکی از روشهای مؤثر برای درمان سنگهای ادراری است که میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند. با این حال، توجه به مراقبتهای بعد از این عمل جراحی برای جلوگیری از عوارض احتمالی و تسریع فرآیند بهبودی بسیار اهمیت دارد. در این مقاله، به بررسی نکات کلیدی و راهنماییهای ضروری پس از عمل تی یو ال میپردازیم که شامل مراقبتهای جسمی، شیوههای مدیریت درد، تغذیه مناسب و نشانههای هشداردهندهای است که بیماران باید به آنها توجه کنند. هدف این مقاله ارائه اطلاعات جامع و کارآمد برای بهبود فرآیند بهبودی و جلوگیری از عوارض ناشی از عمل است.
مراقبتهای قبل از سنگ شکنی آندوسکوپیک حالب
پس از مشخص شدن تاریخ سنگ شکنی، موارد ذکر شده در زیر بر اساس سن، سابقه پزشکی و خطر جراحی در صورت لزوم تجویز میشود.
- معاینه بدنی
- EKG (الکتروکاردیوگرام)
- CBC (شمارش کامل خون)
- PT / PTT (نمایه انعقاد خون)
- پانل متابولیک جامع (پروفایل شیمی خون)
- آزمایش ادرار
داروهایی که قبل از سنگ شکنی باید از آنها اجتناب کنید:
- اورتروسکوپی تنها سنگ شکنی کم تهاجمی است که میتوان آن را در حین ضد انعقاد فعال انجام داد. حتی با این گزینه، ترجیحاً در صورت امکان پزشکی، تمام داروهای رقیق کننده خون را قبل از سنگ شکنی قطع کنید. در زیر لیستی از داروهایی که حداقل 7 تا 10 روز قبل از سنگ شکنی باید از آنها اجتناب کنید آمده است. بسیاری از این داروها می توانند عملکرد پلاکت ها یا توانایی بدن شما برای لخته شدن را تغییر دهند و بنابراین ممکن است به خونریزی ناخواسته در حین یا بعد از جراحی کمک کنند. هیچ دارویی را بدون هماهنگی با پزشک تجویز کننده قطع نکنید.
- آسپرین، موترین، ایبوپروفن، آلکا سلتزر، ویتامین E، دیکلوفناک، سلکوکسیب، پلاویکس،Ticlid,Coumadin
- هیچ آمادگی رودهای برای یورتروسکوپی مورد نیاز نیست و از اکثر بیماران خواسته می شود تا بعد از نیمه شب قبل از عمل، چیزی نخورند.
اتفاقات حین سنگ شکنی آندوسکوپیک حالب
هنگامی که شما بیهوش هستید، جراح یک لوله کوچک روشن (یورتروسکوپ) را از مجرای ادرار و مثانه عبور می دهد و تا به حالب و نقطه ای که سنگ در آن قرار دارد، برسد. اگر سنگ کوچک باشد، ممکن است با یک دستگاه سبد به دام افتاده و به طور کامل از حالب خارج شود. اگر سنگ بزرگ باشد یا اگر قطر حالب باریک باشد، سنگ باید تکه تکه شود که معمولاً با لیزر انجام می شود. هنگامی که سنگ به قطعات ریز شکسته شد، این قطعات معمولاً از حالب خارج می شوند. در بیشتر موارد، برای اطمینان از اینکه کلیه پس از جراحی ادرار را به خوبی تخلیه می کند، استنت حالب در جای خود باقی می ماند.
یورتروسکوپی را می توان برای سنگ های واقع در کلیه نیز انجام داد. مشابه سنگ های حالب، سنگ کلیه را می توان تکه تکه کرد و با سبد برداشت. گاهی اوقات، یک سنگ کلیه با لیزر به قطعات بسیار کوچک (دانه های شن) تکه تکه می شود که خیلی کوچکتر از آن است که در سبد قرار داده شود. متخصص اورولوژی معمولا استنتی را بر جای می گذارد و اجازه می دهد این قطعات به مرور زمان خود به خود پاک شوند. در نهایت، اگر حالب برای پیشبرد یورتروسکوپ خیلی کوچک باشد، متخصص اورولوژی معمولا یک استنت می گذارد و به حالب اجازه می دهد تا در اطراف استنت گشاد شود و عمل را برای 2 تا 3 هفته بعد موکول کند. یورتروسکوپی معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود. با این حال، برخی از بیماران ممکن است نیاز به بستری یک شبه در بیمارستان داشته باشند، اگر این روش طولانی یا دشوار باشد.
عوارض سنگ شکنی آندوسکوپیک حالب
مانند هر عمل جراحی بزرگ، عوارض، اگرچه نادر است، ممکن است با یورتروسکوپی رخ دهد. خطرات و عوارض بالقوه این عمل شامل موارد زیر است اما محدود به آنها نیست:
- درد استنت: حدود 50 درصد از بیمارانی که تحت یورتروسکوپی قرار میگیرند و استنت دارند، «درد استنت» دارند و این شایعترین عارضه پس از یورتروسکوپی است. استنت یک لوله پلاستیکی نرم (تقریباً نصف اندازه لوله IV) است که به کلیه اجازه می دهد ادرار را بدون توجه به ادم یا انسداد به مثانه تخلیه کند. استنت باعث احساس سوزن سوزن شدن تا درد شدید در پهلوی آسیب دیده میشود.
- تکههای سنگ: سنگهای باقیمانده در کلیه یا حالب ممکن است تا 40 درصد پس از یورتروسکوپی، بسته به اندازه و محل سنگ اصلی وجود داشته باشند. این تکههای سنگ در تصویربرداری بعدی دیده و مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
- آسیب حالب: آسیب به حالب شایع ترین عارضه حین عمل در طول یورتروسکوپی است. آسیبها تحت عنوان سوراخ کامل 0.1-0.7٪، یک سوراخ نسبی 1.6٪ یا پارگی و خراش مخاطی 5٪ که شبیه زخم در داخل دهان هستند، بوجود میآیند. تقریباً 100٪ از این موارد با استنت گذاری طولانی مدت (بین 2 تا 4 هفته) بهبود می یابند. اگر سوراخ بزرگی رخ دهد، اورولوژیست ممکن است تصمیم بگیرد که این روش را متوقف کند و در روز دیگری که حالب زمان لازم برای بهبودی داشته باشد، بازگردد. اگر اورولوژیست شما نتواند پس از سوراخ کردن استنت قرار دهد، لوله ای به نام لوله نفروستومی از طریق پوست پشت شما در کلیه قرار می گیرد.
- تنگی حالب و بیرون آمدن حالب: تنگی حالب (بافت اسکار داخل حالب) و بریدگی حالب (تفکیک کامل حالب از کلیه) ترسناک ترین عارضه یورتروسکوپی است. خوشبختانه، به دلیل ظهور یورتروسکوپ های کوچک و افزایش آگاهی جراح، خطر از بین رفتن (0.05٪) یا تنگی (0.2٪) نادر است.
- هماچوری و عفونت: خونریزی و عفونت مطمئناً به دنبال یورتروسکوپی ممکن است (5%)، اما اکثر آنها خود محدود شونده هستند و به ترتیب با هیدراتاسیون و آنتی بیوتیک برطرف می شوند.
مراقبتهای بعد از سنگ شکنی آندوسکوپیک حالب
دوره فوری پس از عمل
- پس از انجام عمل، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل میشود. در صورتی که یک سوند ادراری (فولی) در حین عمل قرار داده شده باشد، ممکن است پرستار پس از بیدار شدن بیمار، آن را خارج کند. پس از کنترل درد و ادرار کردن، بیمار میتواند از اتاق ریکاوری به خانه مرخص شود. انتظار وجود خون در ادرار در هر بار ادرار کردن طبیعی است و با گذشت زمان و افزایش هیدراتاسیون، رنگ ادرار از قرمز هندوانهای به صورتی و در نهایت شفاف میشود. ممکن است درد ناشی از استنت یا اسپاسم مثانه را تجربه کنید که با داروهای مثانه بیش فعال یا کاتتر فولی قابل کنترل است. اکثر بیماران به مدت ۴ تا ۵ روز آنتیبیوتیک خوراکی برای جلوگیری از عفونت دستگاه ادراری دریافت میکنند.
درد بعد از عمل
- بسیاری از بیماران پس از یورتروسکوپی درد خفیف تا متوسط را در ناحیه پهلو یا مثانه تجربه میکنند. این درد معمولاً با استفاده از داروهای مسکن خوراکی به خوبی کنترل میشود.
استنت حالب
- پس از یورتروسکوپی، تقریباً همیشه یک لوله کوچک به نام استنت حالب قرار داده میشود که به تسهیل تخلیه ادرار به مثانه کمک میکند. استنت در تاریخ بعدی توسط جراح شما در مطب برداشته خواهد شد. ممکن است اسپاسم مثانه مربوط به استنت حالب را تجربه کنید.
حالت تهوع
- حالت تهوع پس از هر عمل جراحی، به ویژه با بیهوشی عمومی، نسبتاً شایع است و معمولاً خود محدودکننده است. در صورت بروز حالت تهوع و استفراغ بیش از حد، باید با جراح خود تماس بگیرید.
دوش گرفتن
- بیماران میتوانند بلافاصله پس از ترخیص از بیمارستان دوش بگیرند.
فعالیت
- بیماران میتوانند به محض قطع داروهای مسکن، رانندگی کنند و اکثر بیماران میتوانند فعالیتهای عادی را طی ۵ تا ۷ روز پس از یورتروسکوپی از سر بگیرند. با این حال، بسیاری از بیماران خستگی و ناراحتی بیشتری را به دلیل وجود استنت حالب در مثانه توصیف میکنند.
رژیم غذایی
- اکثر بیماران در ۲۴ ساعت اول پس از یورتروسکوپی فقط مایعات شفاف مصرف میکنند، زیرا عملکرد روده ممکن است به دلیل اثرات جراحی و بیهوشی عمومی کند باشد. پس از این دوره، بیماران میتوانند رژیم غذایی معمول خود را با توجه به تحملشان از سر بگیرند.
خستگی
- خستگی پس از جراحی کاملاً طبیعی است و باید طی چند روز پس از عمل کاهش یابد.
یبوست و گرفتگی گاز
- بیماران ممکن است به مدت چند روز پس از یورتروسکوپی دچار یبوست و گرفتگی گاز شوند که معمولاً به دلیل بیهوشی است. برای کمک به این مشکل، شیاف و نرمکنندههای مدفوع تجویز میشود. همچنین، مصرف روزانه یک قاشق چایخوری روغن معدنی در خانه میتواند به پیشگیری از یبوست کمک کند. داروهای ضد درد مخدر نیز میتوانند باعث یبوست شوند و بیماران توصیه میشوند هرگونه داروی مسکن را به محض تحمل درد پس از جراحی قطع کنند.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رژیم غذایی مناسب در بیماران مستعد ابتلا به سنگ کلیه
تاریخ انتشار : 1402-09-08تاریخ بروز رسانی : 1403-07-05 -
سنگ شکن کلیه با لیزر چگونه است و چقدر طول میکشد؟
تاریخ انتشار : 1402-02-18تاریخ بروز رسانی : 1403-07-05 -
سنگ های ادراری اسید اوریکی چه هستند؟
تاریخ انتشار : 1402-01-31تاریخ بروز رسانی : 1402-07-23 -
رنال کولیک، بیماری هزار چهره
تاریخ انتشار : 1387-11-09تاریخ بروز رسانی : 1402-07-05 -
سنگ شکنی کلیه به چه فرایندی گفته می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-02-26تاریخ بروز رسانی : 1402-07-23
نظرات کاربران درباره این مطلب :کیومرث جوکی [ 1403-05-13 ]
سلام و درود بر شما مطالب مفید واقع شد بسیار ممنون از سایت خوب شما
کریم رفیعی [ 1403-02-10 ]
من عمل سنگ شکن مجرا داشتم الان لوله گزاشتن ولی ۷ روز خونریزی دارم
حسین [ 1402-12-24 ]
سلام عرض ادب...معمولا چند روز پس از عمل ادرار خونی ادامه دار است؟و اینکه سر درد ناشی از آمپول سری که در نخاع زده میشود چگونه قابل درمان و چند روز ادامه دار است؟
مجید سوری [ 1402-10-21 ]
سلام بعد از عمل سنگ شکن چند روز خونریزی طول میکشه چرا دکتر گفته وقت بگیر برای سنگ شکن با لیزر مگه سنگ کامل خارج نشده
ندا بابایی [ 1402-10-19 ]
سلام من دوهفته لیزر کردم از طریق مجرا سنگ حالب بود خدارشکرخورد شدامد بعداز چندروز ولی از واژن و تا مقعد ابله زده حالت سوختگی داره چه کنم
سیعی [ 1402-10-07 ]
انشاالله. خدا تمام بیما رها رو شفا بده.مطلب بسیار آموزنده بو د خیلی ممنون.
مریم حسن زاده [ 1402-09-16 ]
باسلام سنگ درحالب گیر کرده ودرحالب استند گذاشته اند حالا هربار درادرام خونی است
مولایی [ 1402-09-05 ]
سلام و خداقوت مطالب بسیار عالی و واضح و کامل توضیح داده شده است، ممنون از شما.
احمدرضا ایرانپور [ 1402-08-20 ]
سلام.من با گذشت ۱۱روز بعد عمل وگذاشتن لوله از کلیه به مثانه هنوز خونریزی ودرد قطع نشده بااینکه فعالیتی هم انجام.نمدهم.آیا این طبیعی است
مهراب [ 1402-08-15 ]
مطالب بسیار مفید است من تازه عمل انجام دادم نکاتی که ذکر شده به آگاهی و راهنمایی بیشتر بیمار کمک میکند
شراره [ 1402-05-02 ]
سلام. من سنگ داشتم. استنت گذاشتن برام. دیروز مرخص شدم. مطالب برام مفید بود. چون دکترها و پرستارها خیلی نمیتونن وقت بزارن توضیح بدن. این مطالب میتونه بهم کمک کنه. ممنون.
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .