التهاب گلومرول های کلیه (گلومرلونفریت)
گلومرولونفریت یکی از بیماریهای کلیوی است. در این بیماری گلومرولها دچار التهاب میشوند. گلومرولها رگهای خونی در کلیه هستند که به فیلتر خون و حذف مواد زائد کمک میکنند. زمانی که این ساختار دچار اختلال میشود، دفع مواد زائد با مشکل مواجه شده و کلیهها عملکرد خود را از دست میدهند. این بیماری میتواند در اثر عفونت، بیماریهای خودایمنی یا بیماریهایی مانند دیابت و فشارخون بالا به وجود بیاید.التهاب گلومرولها به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشود.
معمولاً علائمی مانند ادرار خونی، فشارخون بالا و پف صورت در نوع حاد دیده میشود؛ اما نوع مزمن آن علائمی نداشته و گاهی علائم خفیفی ایجاد میکند. در صورت عدم درمان بیماری، گلومرولونفریت میتواند باعث نارسایی حاد کلیه یا سندروم نفروتیک شود. برای درمان بیماری گلومرولونفریت باید علت آن مشخص شده و علت زمینهای درمان شود.هنگامی که کلیه آسیب ببیند، نمیتواند ضایعات و مایعات اضافه در بدن را دفع کند. در صورت تداوم گلومرولونفریت، کلیهها ممکن است نتوانند به طور کامل عمل کنند که منجر به نارسایی کلیه میگردد. در این صورت، اگر علائم این بیماری را داشته باشید، باید در اسرع وقت اقدام به درمان کنید تا از مشکلات شدید دیگر جلوگیری شود.
علل ابتلا به گلومرولونفریت
علت ابتلا به این بیماری بسیار متفاوت است. در برخی از افراد ممکن است دلیل آن اختلال ژنتیکی باشد و بیماری GN در میان اعضای خانواده دیده میشود. در برخی دیگر از افراد علت آن ناشناخته است. معمولاً شرایط پزشکی و بیماریهای زیر باعث بروز گلومرولونفریت میشوند.
۱. عفونت ها
- استرپتوکوک: گاهی ممکن است حدود یک تا دوهفته بعد از عفونت گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت پوستی ناشی از این باکتری شخص دچار بیماری گلومرولونفریت شود. این شرایط در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است.
- اندوکاردیت باکتریایی: این بیماری نوعی عفونت در پوشش داخلی حفرهها و دریچههای قلب است. هنوز علت ابتلا به گلومرولونفریت در این بیماران مشخص نیست.
- عفونتهای ویروسی کلیه: برخی از عفونتهای ویروسی مانند هپاتیت B و C میتوانند باعث التهاب گلومرول ها و سایر بافتهای کلیه شوند.
- عفونت HIV: این عفونت میتواند باعث آسیب به کلیه و بیماری GN شود. حتی پیش از ابتلا به ایدز خطر ابتلا به این بیماری وجود دارد.
۲. بیماری های خود ایمنی
- زمانی که سیستم ایمنی دچار اختلال میشود و به اندامهای بدن حمله میکند، ممکن است بیماری التهاب گلومرول ها ایجاد شود.
- لوپوس: نوعی بیماری التهابی مزمن است. لوپوس میتواند قسمتهای مختلف بدن از جمله پوست، مفاصل، کلیهها، سلولهای خونی، قلب و ریه را تحت تاثیر قرار دهد.
- سندروم گودپاسچر: در این بیماری سیستم ایمنی بدن علیه بافت ریه و کلیه آنتیبادی میسازد. البته این بیماری نادر است.
۳. واسکولیت
- به التهاب رگهای خونی واسکولیت میگویند. دو نوع از این التهاب میتواند باعث بروز گلومرولونفریت شود.
- پلی آرتریت: در این بیماری رگهای کوچک و متوسط در سراسر بدن از جمله کلیهها، پوست، ماهیچه و دستگاه گوارش دچار التهاب میشوند.
- گرانولوماتوز وگلر: در این شکل از بیماری واسکولیت رگهای کوچک و متوسط در کلیهها و ریهها دچار التهاب میشوند.
همچنین بخوانید: سندروم نفروتیک
۴. شرایط پزشکی اسکلروتیک
برخی از بیماریها باعث ایجاد اسکار در گلومرولها میشوند. در نتیجه عملکرد این ساختار دچار مشکل شده و به کلیه آسیب وارد میشود. این بیماریها عبارتند از:
- فشارخون بالا: در درازمدت این بیماری میتواند باعث التهاب و ایجاد اسکار در گلومرولها شود.
- نفروپاتی دیابتی (بیماری کلیوی دیابتی): بالارفتن قند خون باعث ایجاد زخم در گلومرولها میشود. همچنین جریان خون در نفرونها افزایش پیدا میکند.
- گلومرولواسکلروز سگمنتال کانونی: در این شرایط جای زخم در گلومرولها وجود دارد. گاهی به دلیل بیماری دیگری ایجاد شده و گاهی علت بروز آن مشخص نیست.
۵. دیگر علل ابتلا به گلومرولونفریت
در مواقع نادر این بیماری بهصورت ارثی میان اعضای خانواده دیده میشود. گاهی این بیماری با سرطانهایی مانند سرطان معده، ریه و لوسمی لنفوسیتی مزمن در ارتباط است.
علائم گلومرولونفریت
علائم بیماری GN به نوع آن بستگی دارد. نشانهها معمولاً بهصورت زیر هستند:
۱. علائم گلومرولونفریت حاد:
- پف صورت
- دفع کمتر ادرار
- خون در ادرار (رنگ ادرار تیره میشود.)
- مایع اضافی در ریه که باعث سرفه میشود.
- فشارخون بالا
۲. علائم گلومرولونفریت مزمن:
بیماری GN مزمن گاهی هیچ علامتی نداشته و گاهی علائم نوع حاد بهصورت آهسته ظاهر میشوند. رایجترین علائم شکل مزمن بیماری شامل موارد زیر است:
- خون یا پروتئین اضافی در ادرار که در آزمایش ادرار مشخص میشود.
- فشارخون بالا
- تورم در مچ پا و صورت
- تکرر ادرار شبانه
- ادرار کفآلود یا حبابدار (به دلیل وجود پروتئین)
- درد شکم
- خونریزی مکرر بینی
انواع گلومرولونفریت
بیماری گلومرولونفریت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشود. علل ایجاد بیماری و نوع درمان در این دو نوع التهاب متفاوت است. به همین دلیل لازم است در ابتدا پزشک نوع آن را مشخص کرده و سپس درمان را آغاز کند.
- گلومرولونفریت حاد: زمانی که بیماری بهصورت ناگهانی شروع میشود، از نوع حاد است. معمولاً در این شرایط علائمی ظاهر میشوند و بیماری شدید است.
- گلومرولونفریت مزمن: در برخی افراد بیماری بهآرامی شروع شده و مدتی طول میکشد تا خود را نشان دهد. معمولاً این حالت بیماری علائمی نداشته و در آزمایشها مشخص میشود، کلیهها دچار اختلال هستند.
در برخی از بیماران گلومرولونفریت بهصورت حاد و ناگهانی شروع میشود؛ اما ممکن است سالها بعد شخص دچار نوع مزمن بیماری شود. شکل مزمن GN میتواند طی چندین سال بدون علائم یا با علائم بسیار کمی ایجاد شود. این شرایط میتواند صدمات جبران ناپذیری به کلیههای شما وارد کند و در نهایت منجر به نارسایی کامل کلیه شود.
عوارض گلومرولونفریت
گلومرولونفریت بر توانایی نفرون ها برای فیلتر کردن جریان خون مؤثر است. شکست در فیلتر منجر به موارد زیر می شود:
- تجمع مواد زائد یا سموم در جریان خون
- تنظیم ضعیف مواد معدنی و مواد مغذی ضروری
- از دست دادن گلبول های قرمز
- از دست دادن پروتئین های خون
عوارض احتمالی گلومرولونفریت عبارتند از:
- نارسایی حاد کلیه. نارسایی کلیه حاد کاهش ناگهانی و سریع عملکرد کلیه است که اغلب با علت عفونی گلومرولونفریت همراه است. انباشته شدن مواد زائد و مایعات می تواند تهدید کننده زندگی باشد اگر به موقع با دستگاه فیلتر مصنوعی (دیالیز) درمان نشود.
- بیماری مزمن کلیوی. التهاب مداوم منجر به آسیب طولانی مدت و کاهش عملکرد کلیه ها می شود. بیماری مزمن کلیه به طور کلی به عنوان آسیب کلیه یا کاهش عملکرد برای سه ماه یا بیشتر تعریف می شود. بیماری مزمن کلیه ممکن است به مرحله نهایی بیماری کلیوی برسد که به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز دارد.
- فشار خون بالا. آسیب به گلومرول ها در اثر التهاب یا اسکار می تواند منجر به افزایش فشار خون شود.
- سندرم نفروتیک سندرم نفروتیک وضعیتی است که در آن پروتئین خون بیش از حد در ادرار و بسیار کم در جریان خون وجود دارد. این پروتئین ها در تنظیم مایعات و سطح کلسترول نقش دارند. کاهش پروتئین خون منجر به کلسترول بالا، فشار خون بالا و تورم (ادم) صورت، دست ها، پاها و شکم می شود. در موارد نادر، سندرم نفروتیک ممکن است باعث لخته شدن خون در رگ کلیه شود.
تشخیص بیماری گلومرولونفریت
اقدامات تشخیصی شامل شمارش سلولهای خون، آزمایش ادرار به دفعات برای تعیین وجود پروتئین یا سایر عناصر غیرطبیعی در ادرار، جمعآوری ادرار 24 ساعته تا برای آزمایش فرستاده شود، اندازهگیری تیتر پادتن ضداسترپتوکک، و آزمایشات مربوط بهکلیه میباشند.
- آزمایش خون : اندازه گیری سطح مواد زائد مانند کراتینین ،ازت و اوره میزان آسیب به کلیه ها تشخیص داده می شود.
- آزمایش ادرار : خون و پروتئین موجود در ادرار نشانگرهای مهم بیماری هستند.
- تصویربرداری : در این روش با تشخیص پزشک استفاده از تصویربرداری سی تی اسکن یا سونوگرافی انجام میشود.
- بیوپسی کلیه : در این روش با استفاده از یک سوزن مخصوص تکه های کوچکی از بافت کلیه برداشته می شود.
رژیم غذایی در گلومرولونفریت
اگر دچار بیماری التهاب گلومرول ها هستید یا هر نوع بیماری کلیوی دارید، باید در رژیم غذایی خود موارد زیر را رعایت کنید:
- مصرف نمک را کاهش دهید. نمک احتباس مایعات در بدن و فشارخون را افزایش میدهد.
- پروتئین و پتاسیم کمتری مصرف کنید. این مواد سرعت تجمع مواد زائد در خون را افزایش میدهند.
- اگر دیابت دارید، باید در مصرف قند و شکر بسیار محتاط باشید.
- علاوه بر رعایت رژیم غذایی سالم باید، وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید.
آیا گلومرولونفریت درمان قطعی دارد؟
درمان این بیماری بستگی به علت آن و نوع بیماری دارد. معمولاً با درمان علت بیماری GN، کلیهها بهمرور سلامت خود را به دست میآورند. در برخی از موارد نوع حاد بیماری نیاز به درمان نداشته و خودبهخود درمان میشود.
درمان گلومرولونفریت
درمان این بیماری به نوع گلومرولونفریت بستگی دارد. درمان های احتمالی عبارتند از:
- کورتیکواستروئید
- آنتی بیوتیک
- داروهای کاهنده ی فشار خون
- داروهای مهارکننده ی دستگاه ایمنی
- تغییر رژیم غذایی شامل کاهش پروتئین، نمک و مایعات
- پرهیز از برخی داروها مثل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- پلاسمافرز که یک نوع انتقال خون است.
- در موارد شدید، دیالیز و یا پیوند کلیه
تفاوت سندرم نفروتیک با گلومرونفریت
در صورت عدم درمان بیماری GN میتواند باعث نارسایی حاد کلیه یا سندروم نفروتیک شود. این بیماری میتواند در اثر عفونت، بیماریهای خودایمنی یا بیماریهایی مانند دیابت و فشارخون بالا به وجود بیاید. سندرم نفروتیک معمولاً در اثر آسیب به خوشه های رگ های خونی کوچک (گلومرول) کلیه ها ایجاد می شود. گلومرولها خون شما را هنگام عبور از کلیهها فیلتر میکنند و چیزهایی را که بدن شما به آن نیاز دارد از آنهایی که به آن نیاز ندارد جدا میکنند. گلومرول های سالم پروتئین خون (عمدتا آلبومین) را که برای حفظ مقدار مناسب مایع در بدن شما لازم است از نفوذ به ادرار محافظت می کنند. هنگامی که گلومرول ها آسیب می بینند، اجازه می دهند پروتئین خون بیش از حد از بدن شما خارج شود که منجر به سندرم نفروتیک می شود.
اگر مایل هستید بدانید استاز و ورم كليه به چه وضعیتی گفته می شود و درمان آن چگونه است، روی لینک کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
با درد کلیه یا رنال کولیک چه کنیم؟
تاریخ انتشار : 1399-06-30تاریخ بروز رسانی : 1403-05-23 -
نفروپاتی دیابتی چیست؟
تاریخ انتشار : 1399-08-15تاریخ بروز رسانی : 1402-07-11 -
شایعترین بیماریهای کلیه
تاریخ انتشار : 1402-10-24تاریخ بروز رسانی : 1403-05-23 -
استاز و ورم كليه چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1402-02-07تاریخ بروز رسانی : 1403-08-27 -
کالیکتازی چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-12-21تاریخ بروز رسانی : 1402-07-23
نظرات کاربران درباره این مطلب :افشین [ 1403-07-03 ]
سلام خسته نباشین من پارسال به بیماری گلومرولونفریت حاد مبتلا شدم رفتم پیش یک دکتر گفت برو آزمایش بده آزمایش دادم دارو داد به مدت یک سال خوب شدم بعد یک سال دوباره مریض شدم این بار رفتم آزمایش دادم گفت از دفه اول بیماریت خیلی کم شده به نظر شما چی مصرف کنم کامل خوب بشم
فرزانا ولی [ 1402-11-06 ]
جام دادم 4تا5 گلبول قرمز داخل ادرارم بود و بقیه موارد موردی نداشت.دکتر فقط سونوگرافی ووشت و سونو هم گفت مشکلی نداری. بعد از یک سال باز هم آزمایش روتین انجام دادم. کراتین و اوره خون نرمال بود اما گلبول قرمز به 24 تا 25 و پروتئین یک پلاس شده بود. دکتر گفت چون در زمان پریودی آزمایش دادی این نتیجه نرماله. و فقط 6 ماه دیگه تکرار کن. الان تکرار کردم گلبول قرمز 14 تا 15 پروتیین 1 پلاس. و همچنان کراتین و اوره خون نرمال. گاهی درداکلیهرهادهمردارم خیلی استرس دارم تا دکتر برم تشخیص احتمالی شما چیه 48 سال
گنجی [ 1402-08-09 ]
سلام اقای دکتر خسته نباشید من چند روزه کلیه چپم درد میکنه وقتیم سردم بشه درد داره ادرارم رنگش عادی نیست من طحالم یه همانژیوم توش هست قراره عمل کنم عمل نکردم بخاطر طحالم نیست چکارکنم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .