سرطان پروستات لوکالیزه چیست؟
پروستات به صورت غده ای کوچک در زیر مثانه قرار داشته و قسمت فوقانی مجرای ادراری را در بر می گیرد. این غده در جلوی راست روده قرار دارد و سطح پشتی آن از طریق معاینه راست روده قابل لمس است. عمل این غده ساختن مایعی است که قسمتی از مایع منی را می سازد. از وظایف آن می توان اسپرماتوزوئید و ترشح هورمون تستسترون را نام برد. این غده منجر به یکسری اختلالات در مردان می شود که از جمله آنها می توان به بزرگی این غده، التهاب و سرطان آن اشاره نمود. در مردان با افزایش سن از ۵۰ سال شانس ایجاد سرطان پروستات افزایش مییابد که دومین سرطان شایع در مردان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان می باشد. سرطان پروستات لوکالیزه زمانی اطلاق می گردد که سرطان از غده پروستات به خارج از آن سرایت نکرده باشد. امروز به دلیل استفاده از تست PSA و بیوپسی زودهنگام تشخیص سرطان در مراحل اولیه و محدود به پروستات افزایش یافته است. در صورت عدم انجام درمان مناسب سرطان پروستات لوکالیزه می تواند رشد کرده و به سایر نقاط بدن پخش شود.
علت ابتلا به سرطان پروستات
دلایل ابتلا به این بیماری ناشناخته است؛ اما عواملی وجود دارد که خطر ابتلا به این بیماری را بالا میبرد که عبارتند از:
1. افزایش سن
اکثر موارد سرطان پروستات در افراد مسن اتفاق میافتد.
2. ژنتیک و سابقه خانوادگی
اگر پدر یا برادر شما در سنین زیر 60 سال مبتلا به این بیماری شود؛ شانس ابتلا به سرطان پروستات در شما بسیار افزایش مییابد.
3. نژاد
این بیماری در نژاد انسان های ساکن قاره آفریقا شایعتر از ساکنین قاره آسیا است.
4. رژیم غذایی
رژیم غذایی که حاوی چربی بالا باشد و مصرف میوه و سبزیها در آن کم باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات را بالا میبرد.
5. تماس با کادمیوم
علائم سرطان پروستات
در مراحل ابتدایی هیچ نشانهای از این بیماری مشاهده نمیشود. از نشانههای سرطان پروستات میتوان به موارد زیر اشاره کرد، البته شدت و نوع آنها در بیماران یکسان نخواهد بود:
- تکرر ادرار، مخصوصاً هنگام خواب در شب
- مشکل در شروع به ادرار کردن
- جریان ضعیف یا با وقفه ادرار
- درد و سوزش هنگام ادرار یا نعوظ
- مشاهده خون در ادرار یا خون در منی
- علائم سرطان پروستات در مردان در صورتیکه بیماری پیشرفته باشد، موجب درد در ناحیه پایین کمر، باسن و بالای رانها خواهد شد.
انواع سرطان پروستات
1. سرطان موضعی یا لوکالیزه:
- یعنی تومور به غدد لنفاوی اطراف یا بافتهای دوردست پخش نشده است.
- سرطان مراحل ابتدایی (early stage): معمولاً وقتی گفته میشود که تومور محدود به ارگان اولیه (در اینجا پروستات) است.
- سرطان پیشرفته موضعی (locally advanced): معمولاً وقتی گفته میشود که تومور از ارگان اولیه (اینجا پروستات) فراتر رفته است.
2. سرطان ناحیهای یا رژیونال (regional)
یعنی تومور به غدد لنفاوی اطراف پخش شده، اما متاستاز دوردست نداده است.
3. سرطان متاستاتیک (metastatic)
یعنی تومور به ارگانهای دوردست (مثل کبد و استخوان) پخش شده است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان دارویی بزرگی پروستات
تشخیص سرطان پروستات
آزمایشاتی که برای تشخیص سرطان پروستات باید انجام شود:
- آزمایش خون: آزمایش پروستات در خون، اولین آزمایشی است که به منظور تشخیص بیماریهای پروستات انجام میشود تا میزان آنتیژنهای پروستات (PSA) اندازهگیری و بررسی شود. یک نمونهی خون از سیاهرگ دست گرفته میشود و برای اندازه گیری میزان PSA در خون آزمایش میشود. PSA مادهای است که به طور طبیعی توسط غدهی پروستات تولید میشود. آزمایش PSA میتواند سطح بالای PSA را در بدن تشخیص دهد که این امر میتواند نشان دهنده وجود سرطان پروستات در فرد باشد. با این حال، بسیاری از بیماریهای دیگر، مانند بزرگ شدن یا ملتهب شدن پروستات نیز میتوانند سطح PSA را افزایش دهند، بنابراین، تعیین علت PSA بالا در بدن، ممکن است پیچیده باشد.
- تجزیه ادرار: بهترین روش برای بررسی سلامت پروستات، تجزیه ادرار است. نمونه ادرار از فرد گرفته میشود و به وسیلهی میکروسکوپها آزمایش میشود. معمولا تغییر رنگ ادرار ، نوعی عفونت باکتریایی را نشان میدهد. اگر خون در ادرار مشاهده شود، نشان دهنده وجود سنگ کلیه و یا عفونت است.
- سونوگرافی مقعدی: اگر بیمار مشکوک به سرطان پروستات باشد، سونوگرافی برای فرد تجویز میشود. امواج سونوگرافی، تصویری از پروستات فرد را نشان میدهد. پزشک میتواند با مشاهده این تصاویر، تومور را تشخیص دهد. معاینه دیجیتال مقعدی میتواند بزرگی پروستات ، تومورها یا سرطان پروستات را مشخص کند.
- معاینه و مشاهده مستقیم: از ناحیه مقعد تا پروستات به منظور بررسی مشکل غیر طبیعی در این ناحیه معاینه میشود.
- تصویربرداری: اگر پس از انجام بیوپسی مشخص شد که تومور سرطانی است، پزشک از MRI به منظور تعیین میزان گسترش و حجم تومور استفاده میکند. تصاویر بهدست آمده میتوانند تصویر سه بعدی از اندام داخلی و تومورها را نشان دهند.
درمان سرطان پروستات لوکالیزه
۱- درمان انتظاری سرطان پروستات:
در مورد تومورهای کم خطر (Low risk) و در افراد با سن بالا یا بیماریهای زمینهای پرخطر که انجام درمان اصلی فایدهای ندارد توصیه می گردد. در این روش درمان سرطان پروستات هیچگونه مداخله توصیه نمی شود و درمان علامتی در صورت بروز هر گونه مشکل یا علامت در آینده انجام می گیرد.
۲- پایش فعالانه Active surveillance:
در مورد تومورهای کم خطر، کم حجم و با PSA پایین در مردان با سن پایین تر که در حال حاضر ممکن است وجود تومور برای فرد با خطر جدی همراه نباشد. در این مورد از درمان های سرطان پروستات لوکالیزه برخلاف درمان انتظاری، بیمار به طور منظم و سرپایی تحت بررسی مجدد با معاینه و انجام نمونه برداری قرار میگیرد و در صورت پیشرفت هر کدام از معیارها، درمان است اصلی برای بیمار صورت میگیرد. از معایب اصلی آن امکان رشد تومور و گسترش آن به خارج از پروستات و کم اثر کردن درمانهای آتی میباشد. از طرفی مزیت اصلی آن عدم انجام درمان های گسترده برای افراد با تومور کم خطر و با امید به زندگی بالا می باشد.
۳- پرتو درمانی برای سرطان پروستات:
درمان کم تهاجمی بوده و در افرادی که بعلت سطح سلامتی کلی امکان جراحی برایشان وجود ندارد، سودمند است و مانند جراحی، عوارض بی اختیاری و ناتوانی جنسی را نیز به دنبال دارد و حتی عوارض مثانه یا روده ای ایجاد می کند که درمان آن نیز مشکل تر است و ممکن است یک یا دو سال طول بکشد. یکی از معایب اصلی این درمان، باقی ماندن غده پروستات در بدن است که ممکن است منجر به باقی ماندن تومور یا حتی رشد و بدتر شدن آن در آینده گردد. طول درمان آن طولانیتر است و به صورت روزانه و ۵ روز در هفته به مدت ۷ الی ۸ هفته انجام می گردد.
۴- جراحی رادیکال پروستاتکتومی:
در این عمل غده پروستات، بافتهای اطراف و غدد لنفاوی لگنی به طور کامل برداشته و از بدن خارج می شود. مزیت اصلی آن خارج کردن تمام بافتهای تومور از بدن است و از آنجایی که غدد لنفاوی و بافتهای اطراف پروستات برداشته می شوند، به مرحله بندی یا staging دقیق بیماری کمک می کند.
آدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم
تلفن : 35548081 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان تارگت سرطان پروستات
تاریخ انتشار : 1401-12-07تاریخ بروز رسانی : 1403-06-04 -
جراحی رادیکال پروستات چه روشی است؟
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1403-06-04 -
سونوگرافی پروستات و کاربرد آن چیست ؟
تاریخ انتشار : 1402-02-04تاریخ بروز رسانی : 1403-05-17 -
جراحی باز یا لیزری پروستات، کدام بهتر است؟
تاریخ انتشار : 1401-06-03تاریخ بروز رسانی : 1403-06-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .